Ebolaverpleegster is aan de beterhand

De Spaanse verpleegster die besmet is met ebola is aan de beterhand. De vrouw van 44  is de eerste persoon die het virus opliep buiten Afrika. Ze kreeg een experimenteel middel toegediend.

"Ze is er sinds gisteren beter aan toe. Ze is bij bewustzijn, ze praat af en toe als ze goedgezind is", zei een ziekenhuisbron die anoniem wou blijven. "Haar toestand verbetert, maar is nog steeds ernstig."

De broer van de verpleegster bevestigde zaterdagavond dat ze "beter " is. "Ze heeft geen koorts meer", zei hij aan La Sextra, een commerciële tv-omroep. "Hoewel ze ernstig ziek blijft, lijkt het erop dat er vooruitgang is. Het is nog steeds ernstig, maar stabiel. Dat geeft hoop."

De Madrileense kreeg vrijdagavond een dosis van het experimentele geneesmiddel Zmapp. Er bestaat geen behandeling tegen ebola, maar Zmapp, dat door een bedrijf in Californië werd ontwikkeld, is een van de experimentele geneesmiddelen waarmee de strijd wordt aangebonden tegen ebola.

De vrouw is tot nu toe de enige waarvan bevestigd is dat ze besmet is met ebola in Spanje. Ze was de eerste die het virus opliep buiten het Afrikaanse continent, vermoedelijk nadat ze een missionaris had verzorgd die eind september overleed in Madrid.