Engeland simuleert ebola-uitbraak

In Groot-Brittannië is in heel het land een uitbraak van de ziekte ebola gesimuleerd. Op die manier moet getest worden of het gezondheidssysteem een dergelijke situatie meester kan worden. "Het is van doorslaggevend belang dat we onze antwoorden op een mogelijke uitbraak in een zo realistisch mogelijke situatie testen", zei een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid.

Aan de oefening nemen naast artsen, hulpverleners en ziekenhuispersoneel ook acteurs deel, die de zieken vertolken. Ook politici spelen een rol in de acht uur durende operatie. Zo zal Gezondheidsminister Jeremy Hunt een gesimuleerde zitting van het Brits veiligheidskabinet leiden. Premier David Cameron had opdracht gegeven voor de oefening.

Cameron was onder druk gekomen, omdat de beslissing om op de luchthavens Gatwick en Heathrow en aan de Eurostarterminal in Londen ebolabevragingen in te voeren, op nogal wat verzet was gestuit. De luchthavens zegden dat ze geen enkele instructie hadden gekregen. Gezondheidsdeskundigen noemden de controles "compleet tijdverlies".