Dagelijks leven in Hongkong ligt stil

Inwoners van Hongkong zijn niet tevreden met de aandurende studentenprotesten. Het dagelijks leven ligt quasi volledig stil en veel kleine zelfstandigen dreigen failliet te gaan. Ze vragen dan ook met aandrang om een eind te maken aan het protest.

De betogers hebben sinds eind september de straten in het toeristische hart van Hongkong bezet. En die protesten hebben een grote invloed op het openbaar vervoer. Zo worden belangrijke wegen geblokkeerd waardoor mensen moeilijk op school of op hun werk geraken.

Volgens economisten heeft het protest ook op financieel vlak ernstige gevolgen voor Hongkong. Sinds het begin van de protesten lijdt de regio een verlies van ongeveer 45 miljard dollar. “De economische groei zal dalen van 2,1 procent naar 0,9 % of lager dankzij de betogingen.”

De lokale winkeluitbaters zijn er het slechtst aan toe. “Voor onze twee apotheken moeten we veel huur betalen. Onze inkomsten zijn met 90 procent gedaald sinds de start van het protest. Ik vrees dat ik mijn zaken moet dichtdoen als de situatie niet snel verandert”, aldus een plaatselijke apotheker.

De politie van Hongkong heeft de betogers gevraagd zo snel mogelijk te stoppen met hun protest en waarschuwden hen dat er een straf boven hun hoofd hangt.