Toestand Gorbatsjov verslechtert

De laatste leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov (83), is opgenomen in het ziekenhuis. "Sinds een week is mijn gezondheid niet zo goed en vandaag ben ik opgenomen in het ziekenhuis", zei Gorbatsjov aan agentschap Ria Novosti vanop zijn ziekenhuisbed. "Mijn gezondheid is verslechterd."

Gorbatsjov zei dat hij aan een monitor is gekoppeld. "Maar je kent mijn karakter, ik ben vastberaden om te vechten, om te leven."  In juni 2013 werd de gewezen Sovjetleider al in het ziekenhuis opgenomen voor een medisch onderzoek. Tijdens publieke verschijningen de voorbije jaren viel op dat zijn gezicht opgezwollen was en dat hij er moe uitzag. Volgens de Russische media lijdt hij aan diabetes. Gorbatsjov kon wegens gezondheidsproblemen de begrafenis van de Britse ex-premier Margaret Thatcher niet bijwonen in 2013.

Gorbatsjov geniet veel aanzien in het Westen. Het merendeel van zijn landgenoten daarentegen houdt hem verantwoordelijk voor de implosie van de Sovjet-Unie en de economische en sociale chaos die daarop volgde. De vader van de perestroïka (hervormingen), die gelanceerd werden in 1985, kondigde zijn ontslag op 25 december 1991 aan op televisie.

Gorbatsjov heeft een moeilijke relatie met de huidige Russische president Vladimir Poetin. Hij uitte geregeld kritiek op de achteruitgang van de democratie onder Poetin en riep hem ook op af te treden.