"IS controleert een derde van Kobane"

De jihadisten van de Islamitische Staat (IS) controleren meer dan een derde van de Koerdische stad Kobane in Syrië aan de Turkse grens. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Ze namen 's nachts de hoofdzetel van de Koerdische veiligheidsdiensten in, klinkt het.

"De Koerdische strijdkrachten hebben zich hevig verzet, maar IS kon 's nachts toch een derde van Kobane innemen", aldus het Observatorium. "De jihadisten hebben de controle genomen over de gebouwen van Assayech (de Koerdische veiligheidskrachten) in het noordoosten van de stad. Tijdens de gevechten zijn een leider van Assayech en verschillende van zijn mannen omgekomen." In totaal zouden in de nacht van woensdag op donderdag 30 mensen zijn omgekomen. Volgens de NGO zijn de jihadisten bijna genaderd tot in het "veiligheidsvierkant" waarin de officiële gebouwen en de hoofdzetel van de Koerdische milities zich bevinden.

De Internationale coalitie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten heeft vandaag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd tegen een IS-doelwit in ten zuidwesten van Kobane, een regio die nog steeds in handen is van de Koerden. Een vertegenwoordiger van de Koerden heeft Turkije opgeroepen om meer druk uit te oefenen in verband met de strijd tegen IS. "Turkije stapt uit de rij, terwijl het wel had toegezegd deel te nemen aan de internationale coalitie", aldus Nilüfer Koc, co-voorzitter van het Koerdische Nationaal Congres.