schip met nucleair afval in brand

Op een schip met Belgisch nucleair afval is dinsdag omstreeks 19.00 uur brand uitgebroken. Daardoor raakte het schip op drift. Dat meldt de BBC en het bericht is intussen bevestigd door Nele Scheerlinck, woordvoerster van het FANC.

"Het schip Parida met 15 bemanningsleden en onder Deense vlag varend, was onderweg naar ons land met aan boord twee transportverpakkingen met elke drie vaten gecementeerd radioactief afval afkomstig van de reactor BR2 van het SCK in Mol. Het kwam van de nucleair verwerkingsfabriek van het Schotse Dounreay waar het afval in cement werd ingekapseld.

Omstreeks 19.00 uur dinsdagavond brak er brand uit in een schoorsteen van het schip. De bemanning slaagde er in om het vuur binnen het half uur onder controle te krijgen, maar de motor opnieuw starten na het afgaan van het brandalarm bleek niet mogelijk

Daarom werd beslist het anker uit te gooien en te wachten op hulp. Een sleepboot heeft inmiddels het schip naar een baai in de buurt van de haven van Cromarty in Schotland gesleept. Daar zullen technici aan boord gaan om te kijken naar de schade die het schip heeft opgelopen, en of het mogelijk is dat het schip zijn weg naar Antwerpen kan voortzetten.

Belangrijk is wel dat niemand bij dit ongeval is gewond geraakt. "De vaten met radioactief afval zijn ook niet beschadigd", benadrukt Nele Scheerlinck. Het ging om het 19de transport in een reeks van 21 die geprogrammeerd stonden voor 2014 - 2015. "Normaal gaat het om een routinetransport. Het is voor het eerst dat we zo een ongeval hebben", zegt Scheerlinck.

Volgens de BBC werden 52 arbeiders van een nabijgelegen olieplatform uit voorzorg per helikopter geëvacueerd. Nog volgens de BBC wordt het ongeval als een scheepsongeval omschreven en niet als een nucleair incident.