Hond ebolapatiënte moet dood

Het regiobestuur van Madrid is volop bezig in kaart te brengen wie in contact kwam met de Spaanse verpleegster waarbij ebola werd vastgesteld. Om alle risico’s te vermijden, is nu ook beslist om Excalibur, de hond van de verpleegster, te laten inslapen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat honden het virus ook kunnen overbrengen op mensen. Daarom wil het regiobestuur geen risico nemen en het dier een spuitje geven. Toch zal dat niet zonder slag of stoot gebeuren, want de man van de verpleegster heeft een internetpetitie opgestart om de hond te redden. De regionale autoriteiten hebben toestemming aan een rechter gevraagd om het dier toch in handen te krijgen.

Javier Limon, de man van de ebolapatiënte, en nog twee andere mensen worden in het ziekenhuis gehouden om de verspreiding van ebola tegen te houden. Niemand van hen vertoont voorlopig enige symptomen van de ziekte. Nog 22 mensen die in contact kwamen met de verpleegster worden in het oog gehouden. Volgens Limon is het niet nodig om zijn hond te laten inslapen: "Als het echt niet anders kan, moeten we Excalibur laten inslapen, ja. Maar eerst moeten we alle andere opties proberen".

Voorts wordt onderzocht wie allemaal in contact kwam met de vrouw. Zo’n vijftig mensen, vooral vrienden en familie, staan onder observatie.