Eerste Europese ebolabesmetting

Een verpleegster in een Madrileens ziekenhuis, die een ebolapatiënte had verzorgd, is zelf met het virus besmet. Dat hebben Spaanse media op gezag van de gezondheidsautoriteiten gemeld. Het is de eerste besmetting buiten Afrika.

De patiënte is 44 jaar, is getrouwd en heeft twee kinderen. Een eerste test had vandaag een positieve diagnose gegeven. Na de twee test kwam de bevestiging dat ze effectief besmet is met het virus.

De verpleegster had de Spaanse geestelijke Manuel García Viejo verzorgd, die in Sierra Leona met ebola was besmet geraakt en met een vliegtuig van de Spaanse luchtmacht naar zijn geboorteland werd overgebracht. De 69-jarige patiënt overleed op 25 september in Madrid. 

Het is de eerste besmetting buiten Afrika zelf. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een crisisvergadering bijeengroepen, aldus de krant El Pais.

De overheid heeft 4 mensen die met de verpleegster in contact zijn geweest in quarantaine geplaatst, meer dan 50 anderen worden van heel dichtbij opgevolgd.