Betogers in Hongkong weer aan het werk

In Hongkong komt na een week van protest het gewone leven weer op gang. Een deel van de mensen die betoogden voor meer democratie, heeft afgehaakt. Ze hadden nog altijd niets kunnen afdwingen van Peking. Over de toekomst van de beweging lijkt er onenigheid te bestaan.

Na de meest kalme nacht sinds 28 september keren de bewoners van Hongkong opnieuw in grotere getale naar het werk. Er zijn ook weer meer scholen open en er is meer verkeer in de wijken die het meest getroffen waren door de bezettingen. Zelfs in de wijk Admiralty, waar enkele honderden betogers overbleven, konden de ambtenaren die werken in het regeringsgebouw opnieuw aan het werk.

Politie-interventie

De regeringsleider van Hongkong had de manifestanten gevraagd om de drieduizend ambtenaren niet langer de toegang te versperren. Tussen de lijntjes dreigde hij zelfs met een politie-interventie. “We zijn bereid om alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de openbare orde te herstellen”, klonk het.

Studenten gaan door

De prodemocratie-beweging Occupy Central had gisteravond op Twitter aangekondigd dat het de blokkade zou opheffen. Maar de studentenorganisaties, die het protest op gang brachten, ontkennen dat zij daarvoor de opdracht hadden gegeven. Bovendien zeggen ze de meest overtuigde betogers niet van plan zijn op te geven.