Brazilianen hebben tweede ronde nodig

De Brazilianen hebben een tweede stemronde nodig om een nieuwe president te kiezen. Huidig presidente Dilma Roussef kreeg in de eerste ronde wel een meerderheid van de stemmen, maar haalde geen meerderheid.

In de tweede ronde op 26 oktober neemt Roussef het op tegen de sociaaldemocraat Aecio Neves. Cruciaal wordt de strijd om de steun van de ecologiste Marina Silva, die nu afviel.

Neves verrast

Roussef, de kandidate van de Arbeiderspartij PT die al twaalf jaar aan de macht is, kreeg in de eerste ronde 41,55 procent van de stemmen. Aecio Neves haalde 33,59 procent. Dat is heel wat meer dan de 27 procent die hem tijdens de laatste peiling werd toegedicht.

Neves schakelde zo Marina Silva uit, die nochtans was getipt als dé verrassing van deze verkiezingen. Zij strandde op 21,29 procent van de stemmen.

Harde strijd

De campagne voor de tweede rond belooft een harde strijd te worden om de steun van Silva. Neves lanceerde gisteravond al een eerste oproep. “Het is tijd om onze krachten te verenigen. Mijn kandidatuur is niet die van een politieke partij, maar van een geheel van allianties”, klonk het. “En dat ten dienste van alle Brazilianen die verontwaardigd kunnen zijn.”

Ook Roussef klonk strijdvaardig. “We zullen zegevieren. Dit is de strijd van de toekomstbouwers, die nooit zullen toestaan dat Brazilië achteruitgaat.”

Wie kiest Silva?

Marina Silva liet nog niet weten welke kandidaat ze zal steunen, al zei ze wel dat de Brazilianen “verandering” willen. Silva kwam pas midden augustus echt in de race. Ze werd toen door de Socialistische Partij naar voren geschoven, nadat de eerste kandidaat, Eduardo Campos, om het leven was gekomen bij een vliegtuigcrash.