Grozny: 5 doden bij zelfmoordaanslag

Bij een zelfmoordaanslag in de Tsjetsjeense stad Grozny zijn vijf politieagenten omgekomen. De aanslag gebeurde vlakbij een concerthal waar op dat moment festiviteiten aan de gang waren ter ere Ramzan Kadyrov, de Tsjetsjeense leider. Bij de aanslag raakte ook zeker twaalf mensen ernstig gewond.

De dader is vermoedelijk een 19-jarige islamitische extremist. Hij vermomde zich als politieagent en legde een politiebadge voor toen hij door de metaaldetector moest. Toen de echte agenten argwaan kregen, bracht hij de explosieven tot ontploffing.

Ramzan Kadyrov, de Tsjetsjeense leider, reageerde achteraf op het incident. Hij prees de snelle actie van de politieagenten. “De duivel hield er niet van dat de mensen zo vrolijk waren en wilde de viering verknallen. Dankzij het snelle werk van onze agenten, hebben we de man kunnen stoppen. Ik geloof er rotsvast in dat we in de toekomst dit soort mensen zullen vernietigen.”

Sinds Kadyrov in 2007 aan de macht kwam, heerst er relatieve rust. In de jaren 90 werd de regio getroffen door verschillende afscheidingsoorlogen.