Grieken financieel aan beterhand

Griekenland heeft geen nieuwe leningen meer nodig van zijn internationale geldschieters. Dat heeft de Griekse vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Evangelos Venizelos gezegd tegen de Spaanse krant El Pais.

Volgens Venizelos is Griekenland dankzij de verbeterde economische en fiscale positie weer in staat om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen en is er daarom geen behoefte meer aan verdere financiële hulp van Europa en het IMF. De vicepremier stelde dat Griekenland nu de mogelijkheid heeft om de volgende stap te zetten en een begin kan maken met het verlaten van het steunprogramma van de EU en IMF.

Eerder dit jaar werd nog gedacht dat Griekenland een derde steunpakket nodig zou hebben. In twee eerdere hulpprogramma's ontving Athene 237 miljard euro aan steun.

De Griekse premier Antonis Samaras liet dit weekeinde op een partijbijeenkomst eveneens weten dat zijn land geen nieuwe noodleningen nodig zal hebben. Samaras denkt dat de Griekse economie in 2020 weer tot boven het niveau van voor de langdurige economische crisis zal kunnen uitkomen, dankzij een groeiplan van de overheid.