Frankrijk: Belgische anesthesiste in de cel

Een Belgische anesthesiste met “een pathologisch drankprobleem” is gisteren in het zuiden van Frankrijk in beschuldiging gesteld na de dood van een patiënte. De vrouw is tijdens de bevalling gestorven. Dat meldt de procureur van Pau. De anesthesiste zit in voorhechtenis.

De feiten gebeurden in de nacht van 26 op 27 september op de kraamafdeling van Orthez tijdens een keizersnede onder volledige narcose bij een 28-jarige vrouw. De jonge vrouw kreeg een hartaanval en werd overgebracht naar het ziekenhuis van Pau. Daar is ze overleden. Haar baby leeft en is gezond.

De autoriteiten beslisten maandag dat de anesthesiste haar activiteiten onmiddellijk moest stopzetten. De 45-jarige vrouw werd dinsdag opgeroepen door de politie en had op dat moment twee gram alcohol per liter in het bloed. Ze gaf toe dat ze een alcoholprobleem had.

De vrouw werd opgepakt en donderdag werd een onderzoek geopend wegens onvrijwillige doodslag. Volgens de procureur wees het onderzoek uit dat “niet-conforme producten werden gebruikt en dat de arts niet in normale toestand was tijdens de interventie".

 

"Geen bewijs dat ze dronken was"

Intussen heeft de vader van de anesthesiste gereageerd vanuit Brussel. Hij zegt dat het mogelijk is dat zijn dochter zich dronken heeft aangeboden bij de politie, maar voegt daar aan toe dat niets bewijst dat ze tijdens de bewusten operatie had gedronken. Vader en dochter werkten jarenlang samen.

 

De man ontkent dat zijn dochter een alcoholprobleem heeft. “Het privéleven van mijn dochter gaat niemand iets aan. Wat telt is of de dag van de narcose haar bloedwaarden normaal waren. Niemand heeft het recht om een verband te leggen tussen de vaststellingen dinsdag in het politiebureau en de dag van de narcose”, aldus de vader.