Dossier Strijd tegen IS

Turkije trekt ten strijde tegen IS

De Turkse regering mag in de strijd tegen terreurorganisaties zoals de Islamitische Staat vanaf heden soldaten naar Syrië en Irak sturen. Het parlement zette donderdag in Ankara het licht op groen voor een mandaat voor dergelijke tussenkomsten in de buurlanden. De regering van het Navo-land heeft nu een jaar lang de vrije hand om daar met grondtroepen of andere militaire middelen tegen terreurorganisaties op te treden.

Sociaal-democraten en pro-Koerden tegen

Het is nog niet duidelijk of -en zo ja, wanneer- de regering van de mogelijkheid zal gebruikmaken. Kort voor de stemming in het parlement zei minister van Defensie Ismet Yilmaz volgens het persagentschap Anadolu aan de pers: "Hou maar geen rekening met onmiddellijke stappen dadelijk na de goedkeuring".

Tweehonderdachtennegentig afgevaardigden stemden voor de resolutie, 98 tegen. De grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische CHP en de kleinere pro-Koerdische partij HDP hadden aangekondigd niet met het mandaat in te stemmen. Premier Ahmet Davutoglu van de AKP had voor de stemming gezegd: "Vandaag wordt een test voor de CHP en de HDP. We zullen zien wie voor of tegen de IS is".

Regering beslist

De islamitisch-conservatieve AKP-regering krijgt met het mandaat de toelating om over het tijdstip, de duur en omvang van militaire operaties in de buurlanden te beslissen, aldus nog Anadolu. De regering wordt ook bevoegd om over de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Turkije te beslissen. De resolutie laat niet alleen de strijd tegen IS, maar ook tegen andere organisaties zoals de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK toe.

De regering in Ankara had geruime tijd enkel humanitaire hulp in de internationale strijd tegen de IS toegezegd. Vorige week had president Recep Tayyip Erdogan ook militaire steun niet meer uitgesloten.

Ook tegen Assad

Erdogan vindt de strijd tegen IS alleen niet toereikend. De regering is van mening dat het regime van president Bashar al-Assad in Syrië bijdraagt tot de versterking van terreurorganisaties in de regio. Daarom is Syrië een ernstige bedreiging voor de regio en de internationale vrede geworden", luidt het in de motivering van de regering voor de resolutie. Erdogan eist al lang het aftreden van Assad.

In de Syrische grensstad Kobane strijden Koerdische volksmilities momenteel tegen oprukkende terroristen. Erdogan heeft zich uitgesproken voor een militair afgebakende bufferzone in Syrië. Maar Koerdische organisaties verdenken de Turkse regering ervan onder het voorwendsel van een dergelijke zone Koerdische gebieden te willen bezetten.

Koerden bang

PKK-leider Abdullah Öcalan waarschuwde in geval van een bloedbad door de terreurmilitie IS in Kobane voor een heropflakkering van het gewapend conflict met de Turkse regering. Een bloedbad in Kobane zou een eind maken aan het vredesproces met Ankara, zei Öcalan volgens een door de pro-Koerdische HDP gepubliceerde verklaring.

Het Turkse leger zegde zijn militaire steun toe aan in Syrië aan een mausoleum gestationeerde soldaten, in geval ze worden aangevallen door de IS. "Vertrouw er op, slechts een woord van jullie en het Turks leger zal onmiddellijk aan jullie zijde staan", klonk het donderdag in een open brief van stafchef Necat Özel aan de soldaten in Syrië.