Joden maken zich op voor Jom Kipoer

De Joodse gemeenschap maakt zich op voor Jom Kipoer, Hebreeuws voor ‘de dag van de verzoening’, die vandaag bij zonsondergang ingaat.

Tijdens de voorbereidingen op deze plechtige dag namen een aantal ultra-orthodoxe Joodse bewoners van Jeruzalem deel aan de zogenaamde ‘Kapparot’, om zich van zijn of haar zonden te zuiveren. Dit doen ze door een kip bij de poten te nemen, het beest rond het hoofd te zwaaien vergezeld van de uitspraak “Dit is mijn uitwisseling, dit is mijn verzoening”. De kip wordt vervolgens geslacht en aan een goed doel geschonken.

Dit jaar legde het Israëlische Ministerie van Landbouw echter beperkingen op het controversiële ritueel. Volgens de nieuwe regelgeving moeten de dieren in een erkend slachthuis worden geslacht. De verkoop van de kippen moet ook beperkt worden tot slechts één dag. De nieuwe regelgeving leidde tot woede onder velen in de ultra-orthodoxe strekking. Zij noemen het een schending van de vrijheid van religie.

Tijdens Jom Kipoer wordt er niet gewerkt en wordt er door iedereen boven de twaalf jaar gedurende 24 uur gevast. Helemaal aan het einde van de Jom Kipoer, bij zonsondergang, wordt in de synagoge de lang aangehouden tekia op de sjofar geblazen. Hiermee wordt een soort nieuw begin ingeluid.