'Racistisch' werk van Banksy verwijderd

Het gemeentebestuur van de Britse stad Clacton-on-Sea heeft een muurschildering verwijderd, nadat buurtbewoners geklaagd hadden dat het kunstwerk racistisch was. Wat ze niet wisten, is dat het om een muurschildering van de wereldberoemde kunstenaar Banksy ging. Naar schatting was de tekening zo'n slordige 500.000 euro waard.

Op het kunstwerk zijn een aantal duiven te zien die spandoeken met anti-immigratieboodschappen tonen aan een vogel van vreemde origine. De boodschappen gaan van "Migranten niet welkom" tot "Ga terug naar Afrika".  

De muurschildering prijkte nog maar een aantal dagen aan de muur, maar het regende al snel klachten van de buurtbewoners. Zij vonden de muurschildering te aanstootgevend. Het stadsbestuur besloot dan maar meteen om de graffiti te overschilderen.  

Naar eigen zeggen wist het stadsbestuur niet dat het om een Banksy ging. Ze hebben hem dan ook uitgenodigd om de stad van een nieuwe muurschildering te voorzien. "Een meer passende Banksy zouden we uiteraard met open armen verwelkomen in onze gemeente. We zouden zeer blij zijn als hij in de toekomst terugkeert." 

Het werk van Banksy is vaak voorzien van maatschappijkritiek. De verwijderde muurschildering was vermoedelijk een verwijzing naar Douglas Carswell, een plaatselijk parlementslid die onlangs zijn overstap maakte van de conservatieven naar de rechtse UK Independence Party. 

Foto: www.Banksy.co.uk