Asielzoekerskinderen naaien lippen dicht

Asielzoekers van het Australische detentiekamp in de eilandstaat Nauru hebben hun lippen dichtgenaaid uit protest tegen plannen om hen over te brengen naar Cambodja. Onder de protestvoerders bevinden zich ook kinderen. Dat melden diverse media.

De Guardian Australia online meldt dat in een video te zien is hoe zes jongens en mannen in het asielkamp op Nauru de lippen hebben dichtgenaaid. Een man die niet in beeld te zien is, vertelt hoe de vluchtelingen al sinds juli op Nauru worden vastgehouden nadat ze per boot Australië hadden proberen bereiken. Anderen zouden een hongerstaking zijn begonnen en minstens één persoon werd in het ziekenhuis opgenomen.

Australië ziet zich geconfronteerd met een massale toevloed aan bootvluchtelingen, die het in afwachting van een definitieve oplossing opvangt in asielcentra in Papoea-Nieuw-Guinea en op het kleine eiland Nauru. Die centra zitten echter vol en dus sloot Canberra een tijd geleden een akkoord met Cambodja voor de opvang van asielzoekers van diverse nationaliteiten, in ruil voor een grote som geld. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop verklaarde indertijd dat de vluchtelingen het Aziatische land mee zullen helpen opbouwen. "Ze zijn er op zoek naar sterke mensen die een bijdrage kunnen leveren aan de Cambodjaanse samenleving", klonk het toen.

Mensenrechtenactivisten uitten al meermaals scherpe kritiek op de deal en wijzen erop dat Phnom Penh er niet eens in slaagt om de eigen bevolking van werk, onderwijs en levensnoodzakelijke middelen te voorzien. Ook de Verenigde Naties zijn niet gelukkig met de overeenkomst tussen Australië en Cambodja, een van de armste landen uit de regio, en spreken van een verontrustend precedent.

Het is overigens lang niet de eerste keer dat het detentiekamp van Nauru op een negatieve manier in het nieuws komt. Enkele dagen geleden lekte nog uit dat er vanuit het centrum klachten waren over wangedrag van de bewakers. Die zouden vrouwen dwingen zich uit te kleden en hen pas toegang tot de douches geven in ruil voor seksuele gunsten. Enkele bewakers zouden ook kinderen aanzetten tot seks.

Foto: Refugee Action Coalition Sydney