“Wie naaktfoto’s maakt is dom”

De Duitse kandidaat-eurocommissaris voor Digitale Economie Günther Oettinger is het middelpunt van spot in de Duitse pers door een opmerking die hij maakte over het uitlekken van naaktfoto's van beroemdheden op het internet.

Oettinger werd maandag aan de tand gevoeld tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. "Wanneer een beroemdheid zo dom is om een naaktfoto van zichzelf te nemen en die op internet te zetten, dan moet ze niet verwachten dat wij haar gaan beschermen. We kunnen de mensen niet helemaal beschermen tegen hun eigen stommiteiten", antwoordde hij op een vraag over een betere bescherming van surfers. Oettinger verwees naar de naaktfoto's van beroemdheden (Avril Lavigne, Hayden Panettiere, Hillary Duff, Kim Kardashian, ...) die sinds begin september op internet circuleren. Maar die foto's waren opgeslagen op servers. Piraten zijn er mee aan de haal gegaan en hebben ze op internet geplaatst.

Volgens de online editie van Der Spiegel bewees Oettinger "dat hij niets van de zaak heeft begrepen". "Die sterren zijn niet schuldig en al evenmin dom." De hamvraag is of Oettinger zich engageert ten voordele van technologie die deze delicten in de toekomst kan vermijden, vervolgt Der Spiegel, maar "jammer genoeg moeten de Europese burgers niet te veel hoop stellen in deze commissaris". De krant Handelsblatt stelde dan weer vast dat Oettinger "inzake de bescherming van burgers op internet niet heeft bewezen dat hij over de noodzakelijke kwaliteiten beschikt". Toch zou de Duitse eurocommissaris, die de voorbije vijf jaren al de energieportefeuille beheerde, zich niet al te veel zorgen hoeven te maken. De bevoegde parlementscommissie zou een positief advies hebben uitgebracht, zo klonk het bij verscheidene politieke fracties.