Protest legt groot deel Hongkong plat

Het massale protest voor meer democratie in Hongkong heeft zich nog verder uitgebreid. Tienduizenden manifestanten blokkeren nu niet alleen het financiële district, maar houden ook andere delen van de metropool bezet. De oproerpolitie heeft zich intussen gedeeltelijk teruggetrokken.

De organisatoren van de protestacties roepen de Hongkongers op om de manifestaties voort te zetten, tot er gehoor wordt gegeven aan hun eis om meer democratie. Tijdens een televisietoespraak heeft regeringsleider Leung Chun-ying de zeven miljoen inwoners van Hongkong tot rust en orde aangemaand. "We willen geen chaos in Hongkong", zo klinkt het.

Tegelijkertijd trekt ook de politie zijn manschappen gedeeltelijk terug. De inzet van de agenten wordt officieel teruggeschroefd omdat het protest vreedzaam verloopt. De maatregel is wel opmerkelijk omdat de oproerpolitie zondag nog traangas had ingezet tegen de demonstranten.

De betogers eisen dat in 2017, bij de geplande eerste rechtstreekse verkiezingen van een regeringsleider in Hongkong, kandidaten vrij kunnen worden voorgedragen. Peking ziet dat echter niet zitten en weigert kandidaten toe te laten die niet loyaal zijn aan de Chinese regering. De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, benadrukt het "illegale karakter" van de protesten, maar zegt wel "alle vertrouwen" te hebben in de regering van Hongkong.

Vergelijkingen met de protesten op het Tiananmen-plein, die in 1989 op bloedige wijze werden neergeslagen, worden van de hand gewezen. "China is niet meer hetzelfde land als 25 jaar geleden", klinkt het in de regimegetrouwe Chinese krant Global Times.