Zoekacties gestopt na nieuwe bevingen

De reddingsacties nabij de Japanse vulkaan Ontake zijn vanochtend, een halfuur nadat ze waren hernomen, opnieuw stopgezet als gevolg van nieuwe vulkanische bevingen. Dat melden de autoriteiten. De reddingswerkers wachten momenteel af, en zullen indien nodig worden geëvacueerd.

De op 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio gelegen vulkaan kwam zaterdag onverwacht tot uitbarsting. Tot hiertoe werden al 36 slachtoffers aangetroffen "die niet meer ademen en van wie het hart gestopt is", de gebruikelijke omschrijving van de Japanse autoriteiten voor lichamen die nog niet onderzocht zijn door politiedokters.

Slechts 12 lichamen konden al naar beneden worden gebracht, de andere lichamen bevinden zich nog steeds vlakbij de top van de vulkaan. Bij de uitbarsting raakten ook zo'n 63 mensen gewond. Honderden politiemensen, brandweerlieden en soldaten zoeken verder naar andere mogelijke slachtoffers. De autoriteiten hebben de omwonenden intussen opgeroepen om uit de buurt van de vulkaan te blijven.