Madrid dient klacht in tegen referendum

De Spaanse regering vecht het geplande referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië aan. Het dient daarvoor een klacht in bij het constitutioneel hof. Dat heeft het kabinet van premier Rajoy beslist tijdens een speciaal bij elkaar geroepen zitting. De Catalanen willen op 9 november stemmen over hun onafhankelijkheid.

Volgens de Spaanse premier Rajoy is “noch de doelstelling, noch de stemmingsprocedure verenigbaar met de grondwet”. Een referendum kan namelijk enkel worden georganiseerd door de Spaanse centrale staat. De Catalaanse regeringsleider Artur Mas had er daarom wel al op gewezen dat het resultaat van de stemming niet juridisch bindend zou zijn.

Rajoy wil dialoog

Premier Rajoy zegt wel bereid zijn te praten met de Catalanen. “Ik sta open voor alle initiatieven, zolang ze binnen de wet blijven”, klinkt het. Experts gaan er van uit dat het Constitutioneel Hof de klacht uit Madrid zal aanvaarden.

Schotten

Het verhaal over de onafhankelijkheid van Catalonië kwam in een stroomversnelling nadat de Schotten twee weken geleden een onafhankelijkheidsreferendum hadden gehouden.