Dossier Strijd tegen IS

"IS bombardeert Koerdische stad"

De jihadisten van de Islamitische Staat (IS) hebben voor het eerst sinds hun offensief aan de Turks-Syrische grens raketaanvallen uitgevoerd op de Syrische Koerdische stad Ain al-Arab. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. 

Door de aanval vluchtten honderden inwoners de Turkse grens over, aldus een fotograaf van persagentschap AFP. De aanval vond plaats terwijl de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen IS doelwitten van de groep in Irak en Syrië, onder meer in Ain al-Arab, bombardeert.

"De raketten van IS werden gelanceerd vanop heuvel op acht kilometer ten westen van Kobané (Ain al-Arab in het Koerdisch, red.) en maakten twaalf gewonden", aldus het Observatorium. "Het is de eerste keer dat raketten van IS de stad bereiken sinds het begin van het offensief van de groep tegen deze regio op 16 september."

Het Pentagon bevestigde zaterdag nog dat de internationale coalitie IS-doelwitten in Irak en Syrië heeft gebombardeerd. Groot-Brittannië heeft zaterdag bovendien zijn eerste missie volbracht in het kader van de strijd tegen IS. Gevechtsvliegtuigen vertrokken in de namiddag vanuit Cyprus naar Irak. De vliegtuigen van de Royal Air Force observeerden tijdens een missie van ongeveer 7 uur enkel de posities van IS, zonder al aanvallen uit te voeren, aldus het ministerie van Defensie.