Referendum op 9/11 in Catalonië

De president van de Catalaanse regio, Artur Mas, heeft vandaag een wet ondertekend om op 9 november een referendum te houden over de onafhankelijkheid van Catalonië. De Spaanse overheid zegt dat zo'n volksraadpleging onwettelijk is en zal het resultaat dan ook niet erkennen.

De rijke regio Catalonië, die goed is voor ongeveer een vijfde van de Spaanse economie, ijvert al lang voor zelfbestuur. Het referendum kan op de instemming van een ruime meerderheid van de bevolking rekenen. Eerder deze maand kwamen honderdduizenden Catalanen op straat om te pleiten voor een volksraadpleging.

President Mas sprak na het tekenen van de wet “de Europese leiders en het Europese volk” toe in het Engels. Volgens Mas heeft Catalonië “net als alle andere landen ter wereld, het recht om zich uit te spreken over zijn politieke toekomst.”

De Spaanse regering gaat in beroep tegen het referendum, waardoor het Grondwettelijk Hof zou moeten beslissen over de wettigheid ervan. Deze procedure zou jaren kunnen aanslepen.