Regeringsgebouw Hongkong bestormd

In Hongkong is een studentenprotest gisteravond geëscaleerd. Meer dan honderd manifestanten raakten door een barricade van de politie en drongen een regeringsgebouw binnen. Dertien mensen zijn opgepakt, onder wie studentenleder Joshua Wong. Bij de clashes raakten 28 mensen gewond.

Het studentenprotest is een reactie op de weigering van Peking om bij de eerste rechtstreekse verkiezingen in 2017 toe te laten dat kandidaten kunnen worden voorgedragen. De studenten eisen meer democratie. De voorbije dagen werd er al gestaakt in de scholen, maar gisteren escaleerde de situatie. Tweeduizend studenten kwamen op straat, tientallen drongen daarop de regeringsgebouwen binnen. De politie zegt dat ze door de menigte werd aangevallen en gebruikte traangas. De betogers trachtten zich te beschermen met paraplu's, chirurgische maskers en motorbrillen.

De voormalige Britse kroonkolonie, die in 1997 aan China werd teruggegeven, wordt als speciale administratieve regio momenteel autonoom bestuurd volgens het principe ‘Eén land, twee systemen’.