Japan: Dode bij vulkaanuitbarsting

In Japan is zeker een persoon omgekomen en vielen er raakten zeker 30 anderen zwaargewond na de uitbarsting van de vulkaan Ontake, de tweede grootste vulkaan van het land. De autoriteiten voorspellen nog meer uitbarstingen en waarschuwen voor as en puin in de omgeving. Het Japans Meteorologisch Agentschap heeft de toegang tot wandelpaden beperkt.

De uitbarsting van de tweede grootste vulkaan in het land, 3.067 meter hoog en populair bij wandelaars, gebeurde rond de middag (plaatselijke tijd). Op televisiebeelden zijn enorme rookwolken te zien, die volgens persagentschap Kyodo tot 10.000 meter hoog zijn. 

Premier Shinzo Abe heeft het leger opgeroepen soldaten naar de vulkaan te sturen om de mensen te redden die nog geblokkeerd zitten. "We weten dat er gewonden zijn en ik heb gevraagd om er alles aan te doen om alle wandelaars in veiligheid te brengen", zei hij aan de pers. 

Van de driehonderd wandelaars die op de vulkaan waren toen die uitbarstte, moet er een veertigtal de nacht doorbrengen op de berg, aldus de media nog. De wandelaars die zaterdagavond (plaatselijke tijd) de voet van de berg weer konden bereiken, waren in shock, zo bleek uit getuigenissen op de televisie.

Het Japans Meteorologisch Agentschap voorspelt dat er nog uitbarstingen zullen volgen en dat as en puin tot op een afstand van vier kilometer van de krater terecht kunnen komen. De toegang tot de wandelpaden is ondertussen beperkt.

De laatste grote uitbarsting van Ontake, 3.067 meter hoog en gelegen in het centrum van Japan, dateert van 1979. Toen werd meer dan 200.000 ton as de lucht in gespuwd. In 1991 was er nog een kleinere uitbarsting, en in 2007 veroorzaakte Ontake verschillende vulkanische aardbevingen.