Palestijns president niet mals voor VS

“De situatie in Palestina en het nieuwe, bloedige conflict in de Gazastrook deze zomer verklaren de opkomst van het extremisme”. Dat is, in essentie, wat de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zei op het spreekgestoelte van de Verenigde Naties.

"We ontmoeten elkaar hier weer vol verdriet, spijt en bitterheid, met dezelfde, oude vragen, na weer een nieuwe oorlog - de derde in vijf jaar - van de bezettende en racistische staat Israël tegen de Gazastrook, dat kleine en dierbare deel van ons land", zei Abbas na een lange toespraak over de situatie in Palestina. "Het verschil vandaag is dat de omvang van deze genocidaire misdaad groter is, en dat de lijst martelaren, vooral kinderen, langer is", zei hij nog. "Het verschil vandaag is dat ongeveer een half miljoen personen op de vlucht is, en dat het aantal huizen, scholen, ziekenhuizen, openbare of residentiële gebouwen, moskeeën, fabrieken en zelfs kerkhoven dat vernietigd is zonder weerga is."

Kritiek op VS

Abbas bekritiseerde in bedekte termen ook het standpunt van de Verenigde Staten. "Het is onbegrijpelijk dat sommigen niet in staat zijn deze situatie in reële termen te karakteriseren, en vinden dat het volstaat om hun steun uit te spreken voor het recht op zelfverdediging van Israël, zonder zich te bekommeren om het lot van de duizenden Palestijnse slachtoffers. In deze omstandigheden moet niemand zich afvragen waarom het extremisme toeneemt en waarom de cultuur van vrede in snel tempo verliezende is".

De Verenigde Staten hebben in harde bewoordingen gereageerd op uitspraken van Abbas. "In de toespraak van president Abbas zaten er vandaag beledigende beschrijvingen die erg ontgoochelend zijn en die we verwerpen", zei de woordvoerder van Buitenlandse Zaken Jennifer Psaki. In een kort persbericht klaagde ze ook de provocerende verklaringen aan van de Palestijnse leider.