"Westen creëerde paradijs terroristen"

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Westen ervan beschuldigd, verantwoordelijk te zijn voor de opkomst van het wereldwijde terrorisme. De strategische blunders van het Westen in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en de Kaukasus hebben van de wereld een "paradijs voor terroristen" gemaakt, zei Rouhani, die in het Westen nochtans het gunstige predikaat 'gematigd' meekrijgt.

In tegenstelling tot wat bij zijn minder diplomatische voorganger, Mahmud Ahmadinejad, gebeurde, stapten de geviseerde Westerse diplomaten niet op. Onder Ahmadinejad was dit de gewoonte geworden wegens diens verondersteld antisemitisme en negationisme.

"Militaire agressies tegen Irak en Afghanistan onder valse voorwendsels en een foute inschatting van de ontwikkeling in Syrië zijn duidelijke voorbeelden van de foute strategie in het Midden-Oosten", zei Rouhani in zijn tweede toespraak tot de VN. Terrorisme, aldus Rouhani, is het gevolg van "armoede, onderontwikkeling, vernedering en onrecht".

Je moet de wortels kennen wanneer je het kwaad van het terrorisme wil uitroeien, zei hij. En dat "heeft het Westen nog steeds niet begrepen". Het huidige vijandige gevoel jegens het Westen is, aldus Rouhani, "het resultaat van het kolonialisme en het racisme van gisteren".

De Iraanse president bestempelde ook de sancties van de VN, de EU en de VS tegen zijn land wegens zijn controversiëel nucleair programma als een "strategische fout".