Amerikaan getuigt vanuit cel N-Korea

De Amerikaan Matthew Miller, die gevangen zit in Noord-Korea, getuigde gisteren voor de pers over zijn leven in de Koreaanse gevangenis. Hij mocht maar één vraag beantwoorden, onder strikte bewaking van een cipier.

Miller is veroordeeld tot zes jaar dwangarbeid, omdat hij volgens de Koreaanse autoriteiten zijn visum verscheurde wanneer hij in het land toekwam. Op die manier zou hij moedwillig naar de gevangenis willen gestuurd worden om daar de schendingen van mensenrechten aan te tonen.

De Amerikaan zei dat het gevangenisleven bestaat uit “acht uur werken per dag, voornamelijk landbouw en daarnaast isolatie, geen contact met niemand.” Wel is de Amerikaan nog steeds gezond en niet gewond.

Ook kreeg de gevangene de mogelijkheid om te bellen met zijn familie. Daarvoor werd hij naar een internationaal hotel gebracht, want in de gevangenis kan hij niet bellen. Hij sprak negen minuten met zijn vader.

Daarnaast schreef Miller verschillende brieven naar prominente Amerikanen zoals Michelle Obama, John Kerry en Hillary Clinton, in de hoop dat zij hem kunnen helpen vrij te krijgen.