Terrorismeverdachte prediker vrijgelaten

Een Jordaanse rechtbank sprak de radicale moslimprediker Aboe Qatada vrij van terrorisme-aanklachten. Abu Qatada zat sinds 2013 vast in Jordanië nadat Groot-Brittannië hem had uitgeleverd, maar weer nu weer vrijgelaten.

De voorzitter van de militaire rechtbank voor staatsveiligheid oordeelde tijdens de zitting, die ook op televisie werd uitgezonden, dat er niet voldoende bewijzen waren tegen de 53-jarige Aboe Qatada. Volgens de voorzitter kon er niet met zekerheid gezegd worden dat Qatada in 2000 de zogenaamde 'millenium bombings' beraamd zou hebben tegen buitenlanders. "Nochtans waren er boeken van Aboe Qatada gevonden tussen de bezittingen van de samenzweerders," aldus de aanklager.

Qatada werd vorig jaar uitgeleverd door Londen na een 10 jaar durende juridische strijd. In Groot-Brittannië werd hij beschuldigd van banden met al-Qaida. De Palestijnse Jordaniër, probeerde asiel te verkrijgen in Groot-Brittannië in 1993 omdat hij naar eigen zeggen gefolterd werd in Jordanië.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May liet al verstaan dat Qatada niet meer welkom is in Groot-Brittanië, zo meldt de commerciële Britse zender ITV. De prediker liet de laatste maanden van zich horen als tegenstander van de Islamitische Staat (IS), wat in de lijn ligt met het denkbeeld van al-Qaida, die IS als een radicale vertakking beschouwt. Abu Qatada is al de derde radicale prediker die in de laatste drie maanden is vrijgesproken door de Jordaanse autoriteiten.