VN wil maatregelen tegen Jihadstrijders

De raad werd uitzonderlijk voorgezeten door de Amerikaanse president Obama en werd georganiseerd in de marge van de algemene vergadering van de VN. Ook de Franse president Hollande, de Britse premier Cameron, de Nigeriaanse president Goodluck en de Turkse premier Erdogan waren erbij. Ook Rusland en China stuurden een vertegenwoordiger.

“In de geschiedenis van de VN is het pas de zesde keer dat de Veiligheidsraad op een dergelijk niveau bijeenkomt”, verklaarde Obama bij de opening van de vergadering.

Westen verantwoordelijk

Alle deelnemers waren het er unaniem over eens dat de radicale groeperingen bestreden moeten worden. “Het gebeurt zelden dat we een dergelijke consensus bereiken, aldus Obama. Toch werden door de diverse partijen verschillende accenten gelegd. Zo wezen de Argentijnse president Kirchner en de Russische minister van Buitenlandse Zaken op de verantwoordelijkheid van het westen inzake de opkomst van de gewapende radicale groeperingen.

Strengere grenscontroles

In de resolutie worden alle lidstaten opgeroepen om de grenscontroles nog te versterken. Daarbij mag wel niet worden gefocust op stereotypen. Ook wordt aan de lidstaten gevraagd om bij de luchtvaartmaatschappijen gegevens op te vragen en die te delen.

Di Rupo

Hoewel ons land momenteel niet in de Veiligheidsraad zetelt, gaf ook premier Di Rupo een toespraak. Hij riep op om “onze bevolking te beschermen, maar ook diegenen die zich zouden kunnen verleiden, of dat al hebben gedaan, en die we daarvan af kunnen brengen.” En wat betreft diegenen die er niet van af willen stappen, daar moet voor gezorgd worden dat zij geen kwaad meer kunnen toebrengen.

België is een van de landen die het meest getroffen is door de problematiek. Zo is ons land verhoudingsgewijs samen met Tunesië een van de voornaamste herkomstlanden van buitenlandse strijders aan het Syrische front.