Luchtaanvallen in Syrië gaan door

De Verenigde Staten hebben gisteravond in Syrië nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dit keer werden kleine olieraffinaderijen geviseerd die gebruikt worden om de jihadisten te financieren. Bij de bombardementen lieten vijf burgers het leven, onder wie ook een kind.

Verdere details willen de Verenigde Staten niet kwijt, aangezien het om een lopende operatie gaat. Details willen de Verenigde Staten niet kwijt, aangezien het om een lopende operatie gaat. Zeker is wel dat Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben deelgenomen aan de luchtaanvallen.

Gesmokkelde olie

De jihadisten controleren in Irak en Syrië verschillende raffinaderijen waarmee ze hun financiering verzekeren door de gesmokkelde olie via tussenpersonen in Turkije, Irak, Iran en Jordanië te verkopen.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten kwamen bij de bombardementen veertien IS-militanten en vijf burgers om, onder wie ook een kind.

200 aanvallen

Sinds 8 augustus hebben de Verenigde Staten al bijna tweehonderd luchtaanvallen uitgevoerd tegen doelwitten van IS in Irak. Dinsdag werden die bombardementen uitgebreid naar Syrië, met de steun van vijf Arabische landen.

Over de precieze bijdragen aan de recente luchtaanvallen van Jordanië, Qatar, Saoedi-Arabië en Bahrein werd door de Amerikanen niet gecommuniceerd.