Met deze brief vroeg de VS onze hulp

Ons land is nu ook officieel door de Verenigde Staten gevraagd om te helpen in de strijd tegen IS. Dat gebeurde via een brief, rechtstreeks gericht aan premier Elio Di Rupo.

In de brief wordt nog eens vermeld dat de VS opgeroepen heeft tot een bredere coalitie en dat de Amerikanen dan ook blij zijn met onze bereidheid om in het verhaal mee te stappen. Er wordt duidelijk verwezen naar uitspraken daarover van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Defensie Pieter De Crem. Vooral de uitspraken over de inzet van F-16’s wordt benadrukt.

De brief wordt afgesloten met de uiteindelijke vraag om F-16’s en ander militair materieel in te zetten, waarbij alles gecoördineerd zal worden door de Amerikanen.

Eerdere brief

Opmerkelijk is dat er vijf dagen eerder al een briefwisseling was tussen de top van de legerleidingen. Daarin wordt gesteld dat België “op een effectieve en efficiënte manier” ingezet zal worden. En: “de rol die de F-16’s zullen spelen zal aanzienlijk zijn.”

De brief sluit af met volgend compliment: “We hebben groot respect voor de Belgische luchtmacht, de legerleiding en de diplomatieke leiders. We hopen op toestemming om ons te steunen.”