1027 arrestaties bij grootste politieactie

In een grootschalige Europese politieactie tegen onder meer drugs- en mensenhandel zijn op negen dagen tijd meer dan duizend arrestaties verricht. Alle 28 lidstaten van de Europese Unie hebben aan de actie meegewerkt, net als Australië, Colombia, Noorwegen, Servië, Zwitserland en de VS. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie van Europol, de koepelorganisatie van de Europese politiediensten.

De politieactie, onder de naam ‘Operatie Archimedes’ duurde van 15 tot 23 september en was gericht tegen georganiseerde misdaadgroepen en hun infrastructuur in heel de Europese Unie. Volgens Europol werden honderden locaties aangedaan, gaande van luchthavens tot havens en van grensovergangen tot ‘specifieke misdaadhotspots’ in dorpen en steden.

Bij de operatie werden exact 1.027 mensen gearresteerd en 599 kilogram cocaïne, 200 kilogram heroïne en 1,3 ton cannabis in beslag genomen. Er werden ook 30 Roemeense kinderen uit de handen van mensenhandelaars gered.

De actie was eveneens gericht tegen illegale wapenhandel, cybermisdaad, de handel in namaakgoederen, belastingfraude en georganiseerde vastgoedfraude. In het kader van de operatie werden van ongeveer 10.000 migranten de papieren gecontroleerd, wat leidde tot de arrestatie van 170 criminelen die illegale migratie faciliteerden.

Er werkten niet alleen politiediensten aan de actie mee, maar ook douane- en andere overheidsdiensten, in totaal meer dan 20.000 mensen. "Operatie Archimedes mag dan wel voorbij zijn," luidt het bij Europol, "het is duidelijk dat de grote operationele activiteit veel aanwijzingen heeft opgeleverd, die op hun beurt tot verdere onderzoeken en arrestaties zullen leiden."