Dossier Strijd tegen IS

Ook Nederland zet F-16's in tegen IS

De Nederlandse regering is bereid F-16-gevechtsvliegtuigen bij te dragen aan de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Om hoeveel toestellen het gaat is nog onduidelijk. Eerder was sprake van vier, maar dat aantal klopt inmiddels niet meer, aldus ingewijden. Later op de dag hakt de ministerraad een knoop door over de mogelijke inzet.

Het is nog niet duidelijk of de vliegtuigen zullen opereren in zowel Irak als Syrië. Daarover moet in het regeringsberaad duidelijkheid komen. Het aanvallen van IS-doelen in Irak is niet omstreden omdat de Iraakse regering daar om gevraagd heeft, maar bij Syrië ligt het gevoeliger. De sociaaldemocratische regeringspartij PvdA wil het liefst een volkenrechtelijk mandaat voor een ingrijpen in Syrië, voor de rechtsliberale regeringspartij VVD van premier Mark Rutte is dat niet per se nodig.

PvdA-leider Diederik Samsom zei gisteren dat een volkenrechtelijk mandaat niet alleen via een resolutie van de VN-Veiligheidsraad hoeft te komen. Een juridische basis kan er ook zijn als er sprake is van massamoord door IS.

Ook wordt gekeken naar de militaire inzet voor de lange termijn. De campagne tegen IS gaat jaren duren, benadrukte minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken onlangs nog. De inzet van een Nederlandse KDC10 tankvliegtuig is nog onzeker.