Dossier Strijd tegen IS

"Niet alleen militair optreden tegen IS"

De militaire operatie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) markeert het begin van “een lang proces.” Dat zegt ontslagnemend premier Elio Di Rupo. Na de bombardementen moeten er volgens de premier ook op economisch en op sociaal vlak inspanningen worden geleverd. “Het zou een zeer grote fout zijn te denken dat een militaire oplossing voldoende is”, zei Di Rupo in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

VS vragen België om hulp

Di Rupo bevestigde gisteren van de VS de formele vraag te hebben gekregen voor een deelname aan de operatie tegen IS, dat in grote delen van Irak en Syrië aan de macht is. De VS zijn recent gestart met bombardementen op stellingen van IS in Syrië. Ze krijgen daarbij hulp van een coalitie van Arabische landen. Het legale aspect van die operatie blijft voorlopig een delicaat gegeven, omdat Syrië niet heeft gevraagd om de bombardementen, maar ze langs de andere kant ook niet veroordeeld.

Een VN-resolutie die groen licht geeft voor een actie in Syrië lijkt evenmin in de maak. Di Rupo liet zelf trouwens blijken liever zo'n VN-resolutie te zien. Een eventuele Belgische deelname ligt bovendien delicaat aangezien de regering momenteel in lopende zaken is. Daardoor kan ze enkel tot een deelname beslissen mits groen licht van het parlement. Dat zal zich naar alle verwachting in de loop van de komende dagen over de kwestie uitspreken.