Levenslang voor schoonzoon Bin Laden

De 48-jarige schoonzoon van Osama bin Laden en vroegere woordvoerder van al-Qaida, Souleiman Aboe Ghaith, is in New York tot levenslange opsluiting veroordeeld. De vroegere imam van Koeweitse afkomst had enkele uren na de aanslagen van 11 september de aanval gerechtvaardigd.

Op 26 maart achtte een volksjury hem schuldig aan het beramen van een complot om Amerikanen te doden en aan steun aan terroristen. Voor hij zijn straf te horen kreeg, citeerde hij in de federale rechtbank in het Arabisch verzen uit de koran dat hij zich enkel aan het oordeel van Allah onderwerpt.

Rechter Lewis Kaplan benadrukte dat Aboe Ghaith nooit enige spijt of twijfel heeft betoond na de aanslagen van 11 september. "U bleef dreigen. Wat u hebt gedaan, vereist de maximumstraf", voegde de rechter eraan toe.

Souleiman Aboe Ghaith is de belangrijkste leider van al-Qaida die ooit door een Amerikaanse federale rechter is berecht. Het was hij die in een video van 12 september 2001, naast Osama bin Laden en zijn adjunct Ayman al-Zawahiri, de aanslagen van een dag tevoren had verdedigd en nieuwe aanslagen had beloofd. Zijn advocaten hebben vergeefs een maximale straf van vijftien jaar gepleit, aanvoerend dat hun cliënt na het verlaten van Afghanistan in 2002 elf jaar gevangen heeft gezeten in Iran.