Drie Nederlandse jihadisten gedood

Er zijn drie Nederlandse jihadgangers omgekomen bij de laatste Amerikaanse luchtaanvallen op Islamitische Staat in het Syrische Aleppo. Dat melden betrouwbare bronnen aan het Nederlandse persagentschap ANP. Een Nederlandse jihadist in Syrië roept ondertussen via Twitter en Facebook op om moslims in zijn thuisland en België op om wraak te nemen.

Ook op Twitter wordt gemeld dat er Nederlanders onder de dodelijke slachtoffers zouden zijn gevallen. "Luchtaanvallen door Amerika op onze verblijfplaatsen in west-Allepo. O.a. Nederlandse mujahideen als martelaren gevallen", meldt Muhajiri Sháám op Twitter. Hij plaatste een filmpje op zijn Facebookpagina waarin hij de beelden toont van verwoeste al-Nosra gebouwen. Het al-Nosra Front is een van de drie terreurbewegingen, naast IS en Chorasan, die door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten vanuit de lucht wordt aangevallen. 

Sháám roept op tot actie. Hij wil dat moslims in België en Nederland wraak nemen voor de Amerikaanse bombardementen. "Ze hebben vele strijders gedood en verwond. Ook in de provincie Idlib en Damascus hebben ze niet IS aangevallen, maar Jabhat al-Nosra. De VS en hun bondgenoten liegen. Ze vallen alle moslims aan. De moedjahedien van Nederland en België zijn hier en worden aangevallen door Amerika en zijn bondgenoten," spreekt de Nederlandse Sháám.

Een woordvoerder van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kan niets zeggen over eventuele slachtoffers uit Nederland. "Het is wel duidelijk dat als je daar op jihad gaat, je in een oorlogsgebied komt waar hevig wordt gevochten", reageert hij.