Dossier Strijd tegen IS

IS verspreidt nieuwe boodschap Cantlie

De jihadisten van Islamtische Staat (IS) hebben een tweede videoboodschap verspreid van de Brit John Cantlie. De journalist werd in november 2012 na zijn aankomst in Syrië ontvoerd. In de videoboodschap geeft Cantlie aan dat westerse troepen IS zwaar onderschat hebben en dat de oorlog tegen hen moeilijk gewonnen kan worden.

Cantlie start zijn videoboodschap met een citaat van Michael Scheur, een voormalige CIA-agent die Osama Bin Laden hielp opsporen. De Amerikaan zou gezegd hebben dat Obama IS niet wilde verslaan. Na het citaat haalt de Brit uit naar de westerse regeringen: “Ze hebben veel te laat gereageerd. IS groeide enorm snel, maar men kwam pas in actie toen het te laat was.”

Ook nu de Verenigde Staten de hulp inschakelt van verschillende bondgenoten zal het volgens Cantlie moeilijk worden om de strijd tegen IS te winnen. “Iedereen is op de een of andere manier betrokken bij het conflict, maar zo lang men enkel luchtaanvallen blijft uitvoeren en geen grondtroepen naar Syrië stuurt, kan de strijd tegen IS niet gewonnen worden.”

Op het einde van de video vergelijkt Cantlie het conflict met de oorlog in Vietnam, die twintig jaar duurde. “Het is sinds het Vietnamconflict geleden dat de wereld met zo’n grote puinhoop te maken kreeg.”

Vorige week verscheen een eerste videoboodschap van Cantlie, daarin gaf hij aan dat hij een aantal feiten over IS uit de doeken zou doen, want dat hij niets meer te verliezen had. IS verspreidde de voorbije maanden al drie video’s waarin de onthoofding van twee Amerikaanse journalisten en een Britse hulpverlener wordt getoond. Ze dreigen er telkens mee meer slachtoffers te maken zolang Obama en Cameron strijd blijven voeren tegen hen. Onlangs dreigde IS ermee de Brit David Henning te onthoofden.