Syrië wist vooraf van Amerikaanse aanval

Syrië was door de Verenigde Staten op de hoogte gebracht voor de start van de Amerikaanse luchtaanvallen op het Syrische grondgebied tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS). Dat deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus dinsdag mee.

"De Amerikaanse partij informeerde de Syrische permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York dat er luchtaanvallen zouden komen tegen de Islamitische Staat in Raqqa", bolwerk van de groep in het noorden van Syrië, zo werd het ministerie geciteerd door de staatstelevisie en het Syrische persagentschap.

Het Amerikaanse leger en Arabische partners hebben voor het eerst, dinsdag voor de dageraad, luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van IS in Syrië en openden zo een nieuw front tegen de extremistische jihadisten.

Volgens het in Londen gebaseerde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten leed de IS daarbij zware verliezen. "De Amerikaanse vliegtuigen voerden minstens 20 aanvallen op hoofdkwartieren, controlepunten en bases voor de IS-groep in de stad Raqqa en in de oostelijke en westelijke voorsteden", klonk het. Volgens een verantwoordelijke van het Amerikaanse Pentagon zijn ook doelwitten aan de grens tussen Syrië en Irak gebombardeerd. Het Mensenrechtenobservatorium had het over 22 aanvallen op IS aan de grens.

Raqqa is gelegen in het gelijknamige gouvernement, dat een bolwerk is van IS in Syrië. De terreurmilitie controleert ook het merendeel van het oosten van het land, vooral de olieprovincie Deir Ezzor en een groot deel van de grens met Turkije.