Jihadisten ontvoeren Fransman in Algerije

Een met de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) gelieerde groep heeft in een video de ontvoering van een Fransman in Algerije opgeëist en heeft ermee gedreigd hem te executeren indien Frankrijk zijn luchtaanvallen tegen IS in Frankrijk niet stopt.

De 55-jarige toerist Hervé Gourdel zou zondag in een bergachtig gebied nabij Tizi Ouzou op zowat 110 km ten oosten van de hoofdstad Algiers zijn gekidnapt. De ontvoering werd inmiddels opgeëist door de jihadistische Algerijnse groep Jund al-Khilafa. De groepering dreigt ermee de Fransman binnen de 24 uur om te brengen indien Frankrijk zijn luchtaanvallen tegen IS in Irak niet stopt.

Op de videobeelden is te zien hoe Gourdel aan president François Hollande vraagt hem uit deze situatie te halen. De man zit op de grond, tussen twee gemaskerde mannen in die gewapend zijn met kalasjnikovs.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft de authenticiteit bevestigd van de video. Fabius noemde de situatie op een persconferentie extreem kritiek, maar zei tegelijkertijd dat er geen sprake van is om toe te geven aan de bedreigingen van een terreurbeweging.