Eerste Amerikaanse luchtaanval op Syrië

De Verenigde Staten hebben voor het eerst, samen met verschillende partners, luchtaanvallen uitgevoerd tegen stellingen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat heeft het Pentagon gemeld. Volgens woordvoerder John Kirby werden bij de bombardementen onder andere straaljagers en bommenwerpers ingezet.

Welke andere landen aan de zijde van de VS deelnamen aan de luchtaanvallen zei Kirby er niet bij, maar volgens de New York Times gaat het onder andere om "verschillende Arabische landen". Informatie over waar de luchtaanvallen precies werden uitgevoerd, werd evenmin gegeven. Nog volgens de New York Times viseerde het Amerikaanse leger onder andere het IS-bolwerk Raqqa en de grens tussen Syrië en Irak.

"Aangezien het om een lopende operatie gaat, kunnen we op dit moment geen verdere details bekendmaken", luidde het. Wel zal het Pentagon op een later tijdstip meer informatie vrijgeven.

De Amerikaanse president Barack Obama had op 10 september in een toespraak aan de Amerikaanse natie nog gewaarschuwd dat ook luchtaanvallen in Syrië tot de mogelijkheden behoorden. Het leger van de VS bombardeert sinds 8 augustus al posities van IS in Irak.