Vredesbestand met rebellen in Jemen

In Sanaa, de hoofdstad van Jemen, hebben de regering en de sjiitische Houthi-rebellen op aanraden van de Verenigde Naties een vredesakkoord getekend. Het akkoord werd ondertekend door politieke kopstukken van het land in aanwezigheid van president Hadi en VN-afgevaardigde Jama Benomar.

De afgelopen dagen vielen er in Jemen tientallen doden na een hevig offensief van de sjiitische Houthi-rebellen. Duizenden mensen sloegen ook op de vlucht. De Verenigde Naties probeerde de vrede te herstellen en bemiddelde de afgelopen dagen hevig tussen de regering en de Houthi-rebellen. Na de tussenkomst van de VN werd een bestand bereikt, dat gisteren werd ondertekend door beide partijen.

Het bestand houdt niet enkel een staakt-het-vuren in, maar er werd ook afgesproken dat er binnen de maand een nieuwe regering komt. Die moet onder meer zorgen voor economische hervormingen. Binnen de drie dagen moet er ook een nieuwe eerste minister benoemd worden na het ontslag van premier Basindwa.

Vorige week escaleerde de situatie in Jemen, het armste Arabische land. Volgens inwoners van Sanaa hebben Houthi-rebellen overheidsgebouwen bezet en hebben zij intussen het gebouw van de staatstelevisie in handen. Het is de bedoeling dat het staakt-het-vuren zal leiden tot een nationale regering waar ook de Houthi-rebellen aan deelnemen.