Dossier Strijd tegen IS

Vrouw gijzelaar doet oproep aan IS

De vrouw van de Britse gijzelaar die met de dood bedreigd wordt door de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) heeft een oproep gedaan om haar man vrij te laten. Hij is een "vriendelijke en onbaatzuchtige" man die naar Syrië ging om er mensen in nood te helpen, zegt de vrouw in een boodschap die het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zondagochtend vrijgaf.

De vrouw van Alan Henning zegt dat ze al verschillende boodschappen naar IS stuurde, maar dat ze nooit antwoord kreeg. "Ik hoop dat de mensen die Alan vasthouden, antwoorden op mijn boodschappen en me contacteren voor het te laat is."

IS verspreidde tot nu toe drie gruwelijke videoboodschappen waarin twee Amerikaanse en een Britse gijzelaar onthoofd worden. In de boodschap met de beelden van de moord op de Brit David Haines, die voor een hulporganisatie aanwezig was in Syrië, wordt de 47-jarige Henning met de dood bedreigd. De taxichauffeur werd in december 2013 ontvoerd in Syrië.

Hij was naar Syrië getrokken om er noodhulp te leveren. Zaterdag riepen twee hooggeplaatste Britse imams de jihadisten van IS op om Henning niet te doden. Eerder verstuurde IS de beelden van de moord op de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff.