Piloten Air France blijven staken

Piloten van Air France verlengen hun weeklange staking met nog eens vier dagen tot 26 september. Dat heeft de Franse vakbond SNPL laten weten.

De piloten zijn sinds maandag in staking uit protest tegen kostenbesparingen en plannen om prijsvechter Transavia verder uit te breiden, terwijl het verlieslatende Europese en binnenlandse netwerk van Air France zelf naar verwachting verder wordt gesaneerd.

 Ruim vier vijfde van de piloten die deelnamen aan de stemming ging akkoord met een verlenging van de collectieve actie. "Het zou ook na die periode nog kunnen doorgaan, gezien het zeer sterke mandaat", zei Jean-Louis Barber van de SNPL.

Ongeveer 60 procent van de piloten is sinds maandag in staking uit protest tegen de nieuwe besparingsplannen. Eerder werd aangegeven dat er tot 22 september zou worden gestaakt.

Air France gaf gisteren al aan rekening te houden met een verlenging van de staking. De luchtvaartmaatschappij zei dat naar verwachting minder dan de helft (45 procent) van haar vluchten op zaterdag kan worden uitgevoerd. Volgens Air France kost de staking de maatschappij 10 tot 15 miljoen euro per dag.

De luchtvaartmaatschappij biedt klanten die in de periode tot en met 26 september met de Franse maatschappij zouden vliegen de mogelijkheid hun vlucht gratis om te boeken of te annuleren.