Dossier Strijd tegen IS

IS laat 49 Turkse gijzelaars vrij in Irak

Na een gevangenschap van ruim drie maanden in handen van de terroristische militie Islamitische Staat IS zijn negenenveertig Turkse gijzelaars weer op vrije voeten. De geheime dienst MIT bevrijdde hen tijdens een nachtelijke reddingsoperatie. Dat deelde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan mee.

Premier Ahmet Davutoglu had zaterdag tijdens een reis in Azerbeidzjan volgens het persbureau Anadolu verklaard dat de gijzelaars vanmorgen al terug in Turkije waren. Over de omstandigheden van hun bevrijding gaven Erdogan noch Davutoglu enige commentaar.

De terreurmilitie had de Turken in gijzeling genomen toen ze op 11 juni het consulaat in het Noord-Iraakse Mosoel hadden bestormd. Onder de gevangenen bevonden zich de consul-generaal en zijn gezin, andere diplomaten en veiligheidsagenten. De regering in Ankara had de gijzelaars steeds als reden aangegeven waarom ze niet meer kon betrokken worden in de internationale strijd tegen de soennitische extremisten. Na hun gijzelname kondigde de regering een nieuwsstop af.

Erdogan dankte de geheime dienst en de regering voor hun inspanningen in de gijzelingscrisis. Davutoglu verklaarde dat hun bevrijding het resultaat was van dagenlang, wekenlang hard werken. Hij brak zijn bezoek aan Azerbeidzjan af en reisde van de hoofdstad Bakoe naar de Zuid-Turkse grensstad Sanliurfa. Daar had Davutoglu een ontmoeting met de vrijgelaten gijzelaars. Vervolgens namen ze samen het vliegtuig naar de hoofdstad Ankara.