Paus Franciscus zuivert Vaticaan

Volgens Italiaanse media is paus Franciscus prelaten die dichtbij zijn voorganger Benedictus XVI (2005-2013) stonden systematisch aan de kant aan het schuiven in de wijzigingen die hij doorvoert in de Romeinse Curie. Zij spreken van een echte "epuratie" en van "ont-Ratzinger-ing". Dat meldde het Zwitserse katholieke persagentschap Apic vrijdag.

Volgens de gerenommeerde Vaticaankenner Sandro Magister heeft paus Franciscus in de eerste maanden van zijn pontificaat al meerdere prominente curiegeestelijken naar een "lagere positie" verschoven zoals curiekardinaal Mauro Piacenza, de aartsbisschoppen Pozzo en Iruzubieta en bisschop Sciacca. De paus is nu van plan curiekardinaal Burke (66), prefect van de Apostolische Signatuur (de hoogste rechtbank van de Kerk), te degraderen, stelt Magister. Vorig jaar werd hij door de paus ook al uit de Congregatie voor de Bisschoppen gezet, nadat hij op een Amerikaanse tv-zender had verklaard dat paus Franciscus te weinig spreekt over abortus en het homohuwelijk.

De 'revolutie' van paus Franciscus in het kerkelijk bestuur verliest niet aan kracht, volgens de vaticanist. "En zoals bij elke zichzelf respecterende revolutie gebeurt, blijven de koppen rollen in de figuurlijke guillotine', zo citeert het Katholiek Nieuwsblad vaticaankenner Magister.