Cameron: "Nu samen beter regeren"

De Britse premier Cameron is opgetogen met de nee-stem over de Schotse onafhankelijkheid. Dat heeft hij gezegd in een eerste reactie. Cameron wijst er ook op dat de grote groep ja-stemmers gehoord is: “Nu is het moment om samen constructief te werken aan een betere regering voor alle Britten.”

“Het zou mijn hart gebroken hebben mocht ons land uiteen gevallen zijn”, stak Cameron van wal. De Britse premier verduidelijkte dat hij een “gepassioneerd voorvechter van het Verenigd Koninkrijk is. Maar: “ik ben ook een democraat”, verklaart hij het waarom van het referendum.

De nee-stem is in de ogen van Cameron een mijlpaal: “Het debat is nu uitgeklaard voor een generatie. Of misschien zelfs  levenslang.” De Britse premier feliciteerde het nee-kamp dan ook: “Jullie hebben duidelijk gemaakt dat we samen beter zijn.”

Maar toch is Cameron niet blind voor de grote groep ja-stemmers: “We horen jullie ‘ja’. We hebben nu de verantwoordelijkheid om allemaal samen te werken en een betere regering te maken voor alle Britten.”

En daarin past ook een sterker Schots parlement, zoals Cameron al eerder beloofd had: “In januari moeten de wetsvoorstellen voor meer macht voor het Schotse parlement klaar zijn”, zei hij daarover.

Die autonomie blijft niet beperkt tot Schotland. Ook voor Wales, Noord-Ierland en Engeland zal de denkoefening gemaakt worden, aldus Cameron. Daarvoor komt er een speciale commissaris, Lord Smith of Kelvin.