Schotland wijst onafhankelijkheid af

In het referendum over de Schotse onafhankelijkheid hebben de Schotten zich uitgesproken tegen de afsplitsing. In totaal stemde 55,3 procent van de stemmers tegen de Schotse onafhankelijkheid. 

De opkomst voor de volksraadpleging lag met gemiddeld 86 procent over het algemeen erg hoog. In de meeste steden had het nee-kamp duidelijk de bovenhand. Enkel in Glasgow,  Dundee, North Lanarkshire en West Dunbartonshire behaalde het ja-kamp een overwinning.

Na sluiting van de 32 stembureaus was het duidelijk dat het nee-kamp duidelijk in de meerderheid was. 55,3 procent van de kiezers was tegen de afsplitsing, 44,7 procent wilde een onafhankelijk Schotland. 

In totaal konden vier miljoen inwoners van het land zich uitspreken over de vraag of Schotland een onafhankelijk land moet worden. De opkomst bij het referendum lag erg hoog. In South Ayrshire, in het zuidwesten van Schotland, trok 86,1 procent van de inwoners naar de stembus. In Midlothian was dat 86,8 procent en in Stirling zelfs 90,1 procent. Ook in andere regio's werden gelijkaardige cijfers opgetekend, met uitzondering van Glasgow, de grootste stad van Schotland, waar 'slechts' 75 procent van de inwoners een stem uitbracht.

Enkele resultaten op rij: