Porosjenko vraagt VS om wapens

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft bij een bezoek aan de Verenigde Staten om wapens en andere militaire hulp voor de strijd tegen de pro-Russische separatisten gevraagd. De bescherming van de Oekraïense democratie tegen de Russische agressie vereist een sterk leger, zei Porosjenko vandaag voor het Amerikaans Congres in Washington.

"Nieuwe Koude Oorlog"
De Amerikanen hebben wapenleveringen aan Oekraine tot nog toe geweigerd en enkel niet-militaire hulp toegezegd. Porosjenko riep het Congres op Oekraïne niet in de steek te laten. Indien Rusland met "zijn invasie" suvccesvol is, staat "een nieuwe Koude Oorlog" voor de deur. "Het is ook de oorlog van Amerika", zei Porosjenko.

"Politiek van staatsterrorisme"
Porosjenko spoorde de VS ook aan om Oekraïne zo snel mogelijk het hoogste niet-lidmaatschap van de Navo toe te kennen. "Ik beveel de Verenigde Staten ten zeerste aan om Oekraïne een speciale, niet-geallieerde status te verlenen", zei Porosjenko tot een zeldzame gezamelijke vergadering van het Congres. Hij is van mening dat het sturen van wapens door Rusland naar de rebellen in het oosten zoals die waarmee het toestel van Malaysia Airlines in juli werd neergehaald, neerkomt op "een politiek van staatsterrorisme" die "onmiddellijk moet gestopt worden".