Vader Breivik schrijft boek: "Mijn schuld?"

De vader van Anders Breivik, Jens Breivik, stelde vandaag zijn boek “Mijn schuld? Het verhaal van een vader” voor. Op 11 juli 2011 vermoordde Anders Behring Breivik 77 mensen tijdens zijn dodelijke aanslagen op de regeringswijk Oslo en het eiland Utoya.

Brief van Anders

Tijdens de voorstelling van zijn boek, vertelde Jens Breivik ook over de brief die zijn zoon vanuit de gevangenis naar hem stuurde. Daarin schreef Anders dat als zijn vader op bezoek wilde komen, hij eerst zijn politieke ideologie zou moeten veranderen. “Dat is onder andere een van de redenen waarom ik hem nooit heb bezocht in de gevangenis,” zei vader Breivik. “De brief was zo koud en formeel, ik was echt geschokt.”

Bang

Jens heeft lang getwijfeld om het boek te schrijven en uit te brengen. Hij had schrik voor de enorme media-aandacht en voor de publieke opinie. “Ik was bang dat sommigen me zouden willen verwonden of zelfs vermoorden,” vertelde hij. “Het is niet makkelijk om de vader van een massamoordenaar te zijn.”

Afwezige vader

Jens Breivik is een ex-diplomaat die na zijn pensioen naar Frankrijk verhuisde. Kort na de verschrikkelijke aanslagen van zijn zoon, werd hij in de media vaak geportretteerd als een ‘afwezige vader’. Toen Anders een jaar oud was, scheidden de ouders. Zijn vader kreeg geen hoederecht en wanneer Anders een tiener is, verloren ze elkaar helemaal uit het oog. In het boek stelt Jens Breivik zichzelf meermaals de vraag “Wat zou er gebeurd zijn als ik een betere vader was geweest? Zou Anders dan ook die aanslagen hebben gepleegd?”.